| Imię: | Justyna |
| Nazwisko: | Bucholska |
| Tytuł naukowy: | Dr inż. |
| Stanowisko: | Adiunkt |
| E-mail: | justyna.bucholska@uwm.edu.pl |
| Telefon: | +48 89 523 47 75 |
| ORCID: | 0000-0002-4312-6442 |
| Adres: | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności Katedra Biochemii Żywności 10-726 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1 pokój nr 126 |

Wykształcenie i osiągnięcia zawodowe
| 11.06.2008 | Mgr inż. technologii żywności, UWM w Olsztynie. Zatrudnienie na stanowisku asystenta-stażysty w Katedrze Biochemii Żywności |
| 01.10. 2008 | Studia doktoranckie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. |
| 01.10.2009 | Ztrudnienie na stanowisku asystenta w Katedrze Biochemii Żywności |
| 2012 | Dr inż. nauk rolniczych, specjalność: chemia i biochemia żywności |
| grudzień 2015 | Nagroda I stopnia Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia w dziedzinie naukowej |
| marzec 2019 | Zatrudnienie na stanowisku adiunkta w Katedrze Biochemii Żywności, UW-M w Olsztynie |
Działalność naukowo-badawcza
Bioinformatyka w badaniach składników żywności Analiza in silico białek żywności jako prekursorów biologicznie aktywnych peptydów (nowe kryteria oceny białek jako źródeł bioaktywnych peptydów, projektowanie procesów proteolizy w aspekcie uwalniania biologicznie aktywnych peptydów) Analiza in silico i in vitro alergennych białek żywności Analiza białek i peptydów metodami HPLC, LC-MS
Dorobek naukowy
37 publikacji naukowych
Członkostwo
Członek Rady Wydziału Nauki o Żywności w kadencji 2016-2020 Członek Wydziałowej Komisji Dydaktycznej w kadencji 2016-2020. Członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
slot 5000 pgsoft