1.10.1966 |
Powołanie na Wydziale Technologii Mleczarstwa i Żywności samodzielnej Katedry Biochemii Żywności pod kierunkiem doc. dr hab. Piotra Masłowskiego (prof. 1973; prof. zw. 1986). Zespół dydaktyczny Katedry prowadzi zajęcia z Biochemii żywności (pierwszy przedmiot) ze studentami Wydziału Technologii Mleczarstwa i Żywności oraz Wydziału Rolniczego na studiach dziennych i zaocznych.
|
1.10.1969 |
Kierownictwo Katedry obejmuje doc. dr inż. Władysław Damicz (prof. 1978; prof. zw. 1986). Zajęcia dydaktyczne z Biochemii na Wydziale Rolniczym przejmuje zespół Katedry Fizjologii Roślin.
|
1.09.1970 |
Katedra Biochemii Żywności wchodzi w skład nowo utworzonego Instytutu Fizyki i Chemii Żywności jako Zakład Biochemii Żywności. Zespół dydaktyczny rozpoczyna prowadzenie zajęć z Chemii organicznej (drugi przedmiot).
|
1.10.1987 |
Kierownictwo Zakładu Biochemii Żywności obejmuje doc. dr hab. Henryk Kostyra (prof. zw. 1994).
|
1.11.1988 |
Zakład Biochemii Żywności staje się częścią integralną Instytutu Biotechnologii Żywności.
|
1.05.1989 – 30.09.2012 |
Kierownictwo Zakładu Biochemii Żywności obejmuje prof. dr hab. Jerzy Dziuba (prof. 1987; prof. zw. 1992).
|
1.10.1990 |
Pracownicy Zakładu w ramach zajęć z biotechnologii prowadzą zajęcia z przedmiotu: Wybrane zagadnienia z enzymologii (trzeci przedmiot).
|
1997 |
Przekształcenie Zakładu Biochemii Żywności w Katedrę Biochemii Żywności. Pracownicy Katedry Biochemii Żywności rozpoczynają prowadzenie zajęć z przedmiotu: Biotechnologia żywności – działy wybrane (czwarty przedmiot).
|
1.10.1998 |
Pracownicy Katedry Biochemii Żywności rozpoczynają prowadzenie zajęć z Chemii ogólnej (piąty przedmiot).
|
1999 |
Pracownicy Katedry Biochemii Żywności rozpoczynają prowadzenie zajęć z przedmiotu: Chemia organiczna z biochemią (szósty przedmiot).
|
01.01.2003 |
Katedra Biochemii Żywności staje się samodzielną jednostką organizacyjną.
|
01.10.2012 |
Kierownictwo Katedry Biochemii Żywności obejmuje prof. dr hab. Małgorzata Darewicz. |