Imię: | Anna |
Nazwisko: | Iwaniak |
Tytuł naukowy: | Prof. dr hab. inż. |
Stanowisko: | Profesor badawczo-dydaktyczny |
E-mail: | ami@uwm.edu.pl |
Telefon: | +48 89 5233722 |
Fax: | +48 89 5233722 |
ORCID | 0000-0001-5068-0428 |
Adres: | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności Katedra Biochemii Żywności 10-726 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1 pokój nr 135 |
Wykształcenie i osiągnięcia zawodowe
1995 | Mgr inż. technologii żywności, AR-T w Olsztynie. Zatrudnienie na stanowisku asystenta w Zakładzie Biochemii Żywności |
1999 | Nagroda Zespołowa (I stopnia) Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego za szczególne osiągnięcia w dziedzinie naukowej |
12.1999 | Staż dotyczący zastosowania wysokosprawnej chromatografii cieczowej (ang. High Performance Liquid Chromatography -HPLC) w Shimadzu GmbH, Duisburg, Germany |
2001 | Stypendium dla pracowników wyróżniających się aktywnością przy realizacji projektu „Zastosowanie enzymów hydrolitycznych do wytwarzania peptydów czynnych biologicznie z mniej wykorzystanych surowców białkowych.” Projekt KBN nr 021/P06/99/08 |
1.12.2001-1.03.2002 | Staż naukowy w European Bioinformatics Institute w Hinxton Cambridgeshire (Wielka Brytania) odbyty w ramach stypendium naukowego im. M. Curie. |
05.2002 | Dr inż. nauk rolniczych. Zatrudnienie na stanowisku adiunkta w Katedrze Biochemii Żywności, UW-M w Olsztynie. |
2003 | Nagroda III stopnia Rektora UWM za pracę doktorską |
03.2004 | Stypendium Fundacji Członków Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych Polskiej Akademii Nauk |
01.07.2005-24.12.2005 | Staż naukowy na Uniwersytecie British Columbia w Vancouver (Kanada) w ramach stypendium fundacji Mr. and Mrs. Dekaban. |
2006 | Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego za osiągnięcia w dziedzinie naukowej. |
2007 | Stypendium dla pracowników wyróżniających się szczególną aktywnością naukową, której wynikiem jest realizacja projektu „Studia nad strukturą a aktywnością peptydów o wybranej aktywności biologicznej”. |
2007 | Ekspert Programów Komisji Europejskiej ” „Food Quality and Safety 2” |
2008 | Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za działalność organizacyjną. |
26.01-14.02.2009 | Krótkoterminowy staż naukowy w Institute of Chemistry, Faculty of Science and Technology, University of Tartu (Estonia) finansowany przez Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiegow Olsztynie. |
2010 | Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie za szczególne osiągnięcia w dziedzinie naukowej. |
wrzesień 2010 | Wizyta studyjna w The Faculty of Food and Nutritional Sciences, University of Porto (Portugalia) w ramach programu NOBEL. |
luty 2012 | dr hab. nauk rolniczych. |
kwiecień 2013 | Staż dydaktyczny w Agricultural University of Athens (Grecja) finansowany w ramach programu Erasmus. |
kwiecień 2014 | Zatrudnienie na stanowisku profesora nadzwyczajnego, UW-M w Olsztynie. |
maj 2014 | Profesor wizytujący w Agricultural University of Athens (Grecja) (program Erasmus). |
grudzień 2015 | Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego za osięgnięcia w dziedzinie dydaktycznej. |
grudzień 2016 | Nagroda I-stopnia Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego za osięgnięcia w dziedzinie naukowej. |
grudzień 2017 | Nagroda II-stopnia Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego za osięgnięcia w dziedzinie naukowej. |
grudzień 2018 | Nagroda II-stopnia Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego za osięgnięcia w dziedzinie naukowej. |
styczeń 2019 | Profesor nauk rolniczych |
listopad 2019 – październik 2020 | Zastępca Przewodniczącego Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
styczeń – grudzień 2020 | Guest Editor specjalnego numeru pt. „New Trends in Environmental Engineering, Agriculture, Food Production, and Analysis” czasopisma Applied Sciences. https://www.mdpi.com/journal/applsci/special_issues/EEAFPA |
lipiec 2020 | Topic Editor czasopisma Applied Sciences (ISSN: 2076-3417; wydawnictwo MDPI). https://www.mdpi.com/journal/applsci/topic_editors |
listopad 2020 – grudzień 2021 | Guest Editor specjalnego numeru pt. „Special Issue on Bioactives in Different Commodities (Part II) Dairy czasopisma Journal of Food Biochemistry. https://onlinelibrary.wiley.com/journal/17454514/homepage/special-issue-call-for-papers#Bioactive-Dairy |
listopad 2020 | Redaktor czasopisma Nutraceuticals (https://www.mdpi.com/journal/nutraceuticals/editors) |
styczeń 2023 – grudzień 2026 | Przewodniczący Rady Naukowej Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
czerwiec 2024 | Członek Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie (przedstawiciel MNiSW). |
Działalność naukowo-badawcza
Komputerowa analiza białek żywności jako prekursorów biologicznie aktywnych peptydów w tym: bazy danych biocząsteczek, nowe kryteria oceny białek, projektowanie procesów proteolizy w aspekcie pozyskiwania bioaktywnych peptydów; strukturalne aspekty sekwencji aminokwasowych w białkach – prekursorach bioaktywnych peptydów; bioinformatyka, chemometria i chemoinformatyka w analizie peptydów.
Dorobek naukowy
256 publikacji naukowych, 1 skrypt akademicki
Członkostwo
European Peptide Society; Polskie Towarzystwo Technologów Żywności; Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych; International Society for Nutraceuticals and Functional Foods (ISNFF)