1945 |
W Wyższej Szkole Gospodarstwa Wiejskiego w Cieszynie powstaje zalążek obecnego Wydziału Nauki o Żywności – Wydział Mleczarsko-Serowarski.
|
wrz-50 |
Utworzenie Wydziału Mleczarskiego w Wyższej Szkole Rolniczej w Olsztynie.
|
2.10.1950 |
Studia na Wydziale Mleczarskim rozpoczyna 72 studentów.
|
27.11.1950 |
Rozporządzeniem Ministra Szkół Wyższych i Nauki tworzone są na Wydziale Mleczarskim katedry:
|
1954 |
Utworzenie Zakładu Technologii Maślarstwa.
|
1959 |
Utworzenie Katedry Technologii Żywności i Przechowalnictwa.
|
1965 |
Wydział zyskuje uprawnienia do nadawania stopni naukowych doktora.
|
1966 |
Przekształcenie Wydziału Mleczarstwa w Wydział Technologii Mleczarstwa i Żywności. Początek funkcjonowania Katedry Biochemii Żywności.
|
1.09.1970 |
Reorganizacja struktury organizacyjnej Uczelni, w wyniku której z 253 samodzielnych katedr powstaje 18 instytutów wydziałowych, 2 instytuty międzywydziałowe i 10 katedr. Na Wydziale Technologii Mleczarstwa i Żywności powstają: Instytut Inżynierii i Biotechnologii Żywności, Instytut Fizyki i Chemii Żywności (wraz z Katedrą Biochemii Żywności), Katedra Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego.
|
1973 |
Zmieniono nazwę Wydziału Technologii Mleczarstwa i Żywności na Wydział Technologii Żywności.
|
1978 |
W ramach kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka obok „technologii mleczarstwa” pojawia się nowa specjalność „żywienie człowieka”. Wydział zyskuje uprawnienia do nadawania stopni naukowych doktora habilitowanego oraz prawo nauczania na wszystkich poziomach kształcenia.
|
1989 |
Na wydziale zaczynają funkcjonować dwie nowe specjalności: „biotechnologia żywności” i „technologia produktów roślinnych”.
|
1990 |
Utworzenie specjalności „technologia mięsa”.
|
1993 |
Powołanie nowej specjalności studiów: „zarządzanie i marketing”.
|
1995 |
Uchwałą Senatu Katedrę Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego włączono do nowo utworzonego Wydziału Zarządzania.
|
28.11.1997 |
Senat AR-T. powołuje na Wydziale Technologii Żywności kierunek Towaroznawstwo o specjalności „kontrola i sterowanie jakością w gospodarce żywnościowej”.
|
1.09.1998 |
Zmiana nazwy Wydziału Technologii Żywności na Wydział Nauki o Żywności.
|
1.10.1999 |
Powołanie na Wydziale trzeciego kierunku studiów – Inżynieria Chemiczna i Procesowa ze specjalnością „inżynieria żywności”. Na Wydziale kształci się około 1800 studentów.
|