Imię: | Małgorzata |
Nazwisko: | Darewicz |
Tytuł naukowy: | Prof. dr hab. inż. |
Stanowisko: | Profesor badawczo-dydaktyczny |
E-mail: | darewicz@uwm.edu.pl |
Telefon: | +48 89 524 51 71 |
Fax: | +48 89 524 51 71 |
ORCID: | 0000-0001-6084-1985 |
Adres: | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności Katedra Biochemii Żywności 10-726 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1 pokój nr 137 |
Wykształcenie i osiągnięcia zawodowe
1985 | Stypendium fundowane przez the International Association for the Exchange of Students for Technical Experience odbyte w Technological Institute of Agricultural Plants, Lykovrissi, Amaroussio by Athens, Grecja. II miejsce w konkursie Primus inter Pares |
1988 | Mgr inż. technologii żywności, AR-T w Olsztynie. Zatrudnienie na stanowisku asystenta w Zakładzie Biochemii Żywności |
1992 | Dr inż. nauk rolniczych, AR-T w Olsztynie |
1992 | Nagroda Indywidualna II Stopnia Rektora AR-T za osiągnięcia w dziedzinie naukowej |
1995 | Zatrudnienie na stanowisku adiunkta w Zakładzie Biochemii Żywności |
1997 | Staż naukowy w Danish Technological Institute, Kopenhaga, Dania |
04.-07.1998 | Staż naukowy w Wageningen Agricultural University odbyty w ramach stypendium fundowanego przez Netherlands Organization for International Cooperation in Higher Education, Holandia |
1999 | Nagroda Zespołowa II Stopnia Rektora UWM za osiągnięcia w dziedzinie dydaktycznej |
2001 | Stypendium dla pracowników wyróżniających się aktywnością przy realizacji projektu „Zastosowanie enzymów hydrolitycznych do wytwarzania peptydów czynnych biologicznie z mniej wykorzystanych surowców białkowych.” Projekt KBN nr 021/P06/99/08” |
2002 | Dr hab. w dziedzinie nauk rolniczych |
2003 | Stypendium Rektora UWM dla pracowników wykazujących szczególną aktywność naukową, której wynikiem było zwiększenie kwoty na realizację projektu badawczego zamawianego „Zastosowanie enzymów hydrolitycznych do wytwarzania peptydów czynnych biologicznie z mniej wykorzystanych surowców białkowych.” Projekt KBN nr 021/P06/99/08” |
01.11.2003 | Zatrudnienie na stanowisku profesora UWM |
2003 | Nagroda II stopnia Rektora UWM za osiągnięcia w dziedzinie naukowej |
2003 | Srebrny Krzyż Zasługi |
2006 | Dyplom Rektora UWM za osiągnięcia w dziedzinie naukowej |
2008 | Uzyskanie tytułu profesora nauk rolniczych. |
01.10.2012 | Kierownik Katedry Biochemii Żywności, Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. |
2008-2012; 2012-2016 | Prodziekan ds. nauki, wpsółpracy i studiów doktoranckich na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
2016-2020 | Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
2020-2024 | Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie |
Działalność naukowo-badawcza
Wpływ przechowywania i suszenia nasion bobiku na stan molekularny i właściwości fizyko-chemiczne oraz funkcjonalne ich białek a także azotowych związków niebiałkowych; badania właściwości fizyko-chemicznych, funkcjonalnych i strukturalnych białek z uwzględnieniem modyfikacji enzymatycznych (hydroliza, defosforylacja) oraz chemicznych (glikacja) wraz z matematyczną formalizacją zależności między strukturą i funkcją białek oraz peptydów; badania nad identyfikacją białek i produktów ich hydrolizy za pomocą, elektroforezy, wysokosprawnej chromatografii cieczowej, spektrometrii mas oraz spektroskopii w nadfiolecie; badania molekularnych podstaw technologicznych i sensorycznych właściwości białek przede wszystkim w aspekcie produkcji serowarskiej; badania in silico biologicznie aktywnych białek i peptydów w kontekście chorób dietozależnych wraz z tworzeniem systemu klasyfikacji białek jako prekursorów biologicznie aktywnych peptydów.
Dorobek naukowy
137 publikacji naukowych, 2 ekspertyzy, 1 skrypt akademicki
Członkostwo
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności