| Imię: | Piotr |
| Nazwisko: | Minkiewicz |
| Tytuł naukowy: | Prof. dr hab. |
| Stanowisko: | Profesor badawczo-dydaktyczny |
| E-mail: | minkiew@uwm.edu.pl |
| Telefon: | +48 89 5233715 |
| ORCID | |
| Adres: | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności Katedra Biochemii Żywności 10-726 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1 pokój nr 127 |

Wykształcenie i osiągnięcia zawodowe
| 1986 | Mgr chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zatrudnienie na stanowisku asystenta w Zakładzie Biochemii Żywności |
| 1992 | Dr nauk rolniczych, AR-T w Olsztynie. Zatrudnienie na stanowisku adiunkta w Zakładzie Biochemii Żywności |
| 01.-09.1995 | Staż naukowy w Netherlands Institute for Dairy Research, Ede, odbyty w ramach stypendium fundowanego przez Netherlands Organization for International Cooperation in Higher Education, Holandia |
| 2005 | Dr hab. nauk rolniczych |
| 2006 | Zatrudnienie na stanowisku profesora UWM w Katedrze Biochemii Żywności |
| 2014 | Uzyskanie tytułu profesora nauk rolniczych |
Działalność naukowo-badawcza
Wpływ modyfikacji na fizyko-chemiczne właściwości białek mleka, szczególnie wpływ glikozylacji na funkcjonalne właściwości kazeiny, analiza białek i peptydów metodami HPLC, MS, UV; peptydomika żywności
Dorobek naukowy
101 publikacji naukowych, 1 skrypt akademicki, 1 rozdział w podręczniku, 9 ekspertyz naukowych
Członkostwo
Polskie Towarzystwo Chemiczne: członek od 1984; Olsztyński Klub Wysokogórski: członek od 1987
