Imię: | Piotr |
Nazwisko: | Minkiewicz |
Tytuł naukowy: | Prof. dr hab. |
Stanowisko: | Profesor badawczo-dydaktyczny |
E-mail: | minkiew@uwm.edu.pl |
Telefon: | +48 89 5233715 |
ORCID | |
Adres: | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności Katedra Biochemii Żywności 10-726 Olsztyn, Pl. Cieszyński 1 pokój nr 127 |
Wykształcenie i osiągnięcia zawodowe
1986 | Mgr chemii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zatrudnienie na stanowisku asystenta w Zakładzie Biochemii Żywności |
1992 | Dr nauk rolniczych, AR-T w Olsztynie. Zatrudnienie na stanowisku adiunkta w Zakładzie Biochemii Żywności |
01.-09.1995 | Staż naukowy w Netherlands Institute for Dairy Research, Ede, odbyty w ramach stypendium fundowanego przez Netherlands Organization for International Cooperation in Higher Education, Holandia |
2005 | Dr hab. nauk rolniczych |
2006 | Zatrudnienie na stanowisku profesora UWM w Katedrze Biochemii Żywności |
2014 | Uzyskanie tytułu profesora nauk rolniczych |
Działalność naukowo-badawcza
Wpływ modyfikacji na fizyko-chemiczne właściwości białek mleka, szczególnie wpływ glikozylacji na funkcjonalne właściwości kazeiny, analiza białek i peptydów metodami HPLC, MS, UV; peptydomika żywności
Dorobek naukowy
101 publikacji naukowych, 1 skrypt akademicki, 1 rozdział w podręczniku, 9 ekspertyz naukowych
Członkostwo
Polskie Towarzystwo Chemiczne: członek od 1984; Olsztyński Klub Wysokogórski: członek od 1987