Katedra Biochemii Żywności utrzymuje szerokie kontakty z licznymi, zagranicznymi instytutami i placówkami naukowymi.

Pracownicy Katedry kierowani są na staże naukowo-badawcze, gdzie mogą pogłębić swoją wiedzę i zapoznać się z osiągnięciami naukowymi innych ośrodków badawczych. Biorą oni również udział w międzynarodowych konferencjach i sympozjach, gdzie prezentują osiągnięcia naukowe Katedry.

Do głównych placówek naukowych, z którymi współpracujemy można zaliczyć:

  • Danish Technological Institute, Department of Biotechnology, Kopenhaga – Taastrup, Dania
  • Institute of Animal Breding and Husbendry, Justus – Liebig University, Giessen, Niemcy
  • Netherlands Institute of Dairy Research, Ede, Holandia
  • Wageningen University, University for Life Sciences, Wageningen, Holandia
  • University of Basilicata, Potenza, Włochy
  • Biological Science Department, University of Quebec, Montreal, Kanada
  • Food Science Department, University of Alberta, Edmonton, Kanada
  • Hannah Research Institute, Ayr, Szkocja
  • European Bioinformatics Institute, Hinxton, Wielka Brytania
  • Faculty of Food and Land Systems, Department of Food Science, University of British Columbia, Vancouver, Canada